dimarts, 25 de novembre del 2014

Instruments electròfons


Instruments electròfons


Els electròfons són aquells instruments en que el so es genera mitjançant dispositius elèctrics o electrònics. El Telarmoni o Dinamòfon va ser el primer instrument electrònic i polifònic patentat al 1897 per Thaddeus Cahill, però no va ser fins l’any 1906 que es va acabar de construir. Aquests instruments es poden classificar en dos grups diferents:

-       Electrònics: En aquests tipus de instruments, el so és produït per mitjans completament electrònics, com ara, circuits, memòria informàtica…
           
-       Elèctrics: Són aquells instruments que se’ls hi ha afegit un dispositiu que transforma la vibració en impulsos elèctrics. Aquest gènere d’instruments es va començar a donar lloc a partir del 2008 on la majoria d’instruments elèctrics són versions elèctriques de pianos, guitarres, violins… Podem trobar diferents exemples:

1. Chapman Stick

Dissenyar per Emmett Chapman a finals dels anys seixanta. Els primers models tenien entre set i vuit cordes. Amb els anys, al 1974, es van començar a comercialitzar amb deu cordes. És un barreja entre un baix i una guitarra.



2. Piano elèctric

Els primers pianos elèctrics es van inventar a finals dels anys vint. Un dels primers va ser el piano elèctric de cua inventat al 1929. No obstant no va ser fins als anys cinquanta que la popularitat va començar a créixer. A diferència del sintetitzador el piano elèctric no es un instrument electrònic.







3.   Guitarra elèctrica 

Va ser inventada als Estats Units a meitat del segle vint pel compositor de jazz Les Paul. Els primer músics en adoptar aquest instrument van ser els guitarristes de Operetes i jazz.
                       



4. Moodswinger

És un instrument de corda creat per Yuri Landman. La seva aparença és com una guitarra elèctrica i va ser creat no fa més de cinc anys.



   


5. Mandolina elèctrica


Les mandolines evolucionen a partir de la família del llaüt a Itàlia durant els segles XVII i XVIII. Tot i que no va ser fins a finals de 1800 que va augmentar la seva popularitat a la ciutat de Nàpols. Amb el temps aquest instrument es va difondre a la resta d’Europa. Actualment, s’utilitza la seva versió elèctrica.








6.Mellotron

 És un instrument que va aparèixer a mitjans dels anys seixanta però va ser inventat per Harry Chamberlin als estats units a l’any 1940 . En quant el seu aspecte exterior és similar a un piano de paret que reprodueix cintes magnètiques.





(http://youtu.be/ZTKL1XnD9AA?t=3m52s)

 7. Sintetitzador

El va ser inventat per Thaddeus Cahill al 1897, Telharmonium. Aquest instrument utilitza variacions de voltatge per a la producció del so.






8. L’orgue de Hammond

És un instrument electromecànic inventat el 1934 per Laurens Hammond. Inicialment concebut per substituir els grans orgues de tubs que les petites esglésies no podien pagar.







9. Violí elèctric 

És un violí amb sortida elèctrica, normalment, les senyals d’un violí elèctric pasen a través d’un circuit electrònic per obtenir el so desitjat




                        (http://www.youtube.com/watch?v=Pc1uz-MzWRU)



10. Pedal steel guitar

La història d’aquest instrument comença a Hawai durant el segle XIX amb la utilització d’una tècnica anomenada slack key (es trepitjaven les cordes mitjançant el lliscament d’un objecte, com un vidre). Aquesta guitarra amb pedal és generalment de forma rectangular i no té càmara de ressonància, ni cos de guitarra. Pot tenir un o més màstils






11. Harpejji 

És un instrumenta musical de corda creat l’any 2007 per Tim Meeks. Aquest instrument deriva d’un altre anomenat StarrBoard i va ser dissenyat per acotar el so i la tècnica d’execució entre la guitarra i el piano. El métode d’execució d’aquest instrument es similar al Chapman Stick (mitjançant la tècnica de tapping amb les dues mans).


És un instrument relativament modern, inventat l’any 1986 per Rober Grawi. És semblant a la kalimba o al Gravi-Kora, molt utilitzat a l’oest d’Africa. El gravikord consta de 24 cordes.






13. Banjo elèctric 

Té una cavitat ressonadora que normalment té entre 4 a 6 cordes. La membrana és una peça de pell d’animal o plàstic. Hi ha diverses teories sobre d’on prové el nom de banjo, però alguns etimologistes creuen que prové del portuguès.


14. Clavinet 

Dissenyat per Hohner de la companyia Trossingen (Alemania de l’est) des de 1964 fins els anys 80. El clavinet és un instrument mecànicament amplificat electrònicament. La majoria de models tenen 60 tecles.





15. Arpa elèctrica 

És una arpa de concert amb un micròfon pick-up. La vibració de les cordes es recull en càpsules que es transformen en so elèctric. Té les mateixes dimensions que un arpa amb pedal. No obstant, és una mica més pesat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada